Ännu en italiensk deckarförfattare med utgivning på svenska

Apr 17th, 2011 | By | Category: 2011-4 april, Notis

Gianrica CarofiglioDe italienska författarna, i synnerhet de som intresserar sig för maffiorna i landet, lever under ständigt hot. Vi minns Roberto Saviano som kom med boken Gomorra om Neapels fruktade maffia Camorran. Nu är den före detta åklagaren Gianrico Carofiglio (bilden), som skriver om advokaten Guido Guerrieri, aktuell i Sverige med sin andra bok Med slutna ögon (Forum). För den förra – På sannolika skäl – nominerade han till Deckarakademins pris som bästa utländska kriminalroman.

Carofiglio, född 1961, var en tid åklagare i staden Bari på Italiens östkust där han 2003 medverkade i sprängningen av en liga, ledd av maffiabossarna Den blinde (Il Cecato) och Gatsoparen (Lo Spazzino) fängslade. Det ledde till subtila dödshot.

Omslag till Med slutna ögonHan har också varit senator för det vänsterinriktade partiet Partito Democratico.

De ”hot” han numera får ta emot rör hans författarskap. Enligt Peter Lindholm i Metro har läsare upprörts över hur han behandlar sin huvudperson. Efter den tredje boken, som just är utgiven i Italien, har det dykt upp mejl som antyder att om han inte är snäll mot Guido Guerrieri kan det gå för honom som för författaren i Stephen Kings roman Lida.

Det spekuleras att hans romaner ska förvandlas till film i en ”internationell storproduktion”.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22