Älgen Hälges pappa är död

Aug 28th, 2014 | By | Category: 2014-08 aug, Notis

Lars MortimerSerietecknaren Lars Mortimer roade många läsare med den kluriga älgen Hälge. Måndagen den 25 augusti avled han, 68 år gammal.

Mortimer fick idén till sin älg i baksätet på en Volvo 245 på vägen mellan Alfta och Falun. Han hade då arbetat länge med barnserierna om skogsvarelsen Bobo och de lurviga Gnuttarna, samt den lite vuxnare Vattenhålet, med bland andra flodhästdamerna Hilda och Glady.

Hälge hade premiär 1991 i Åsa-Nisse och år 2000 fick han en egen serietidning. När Posten 2008 gav ut frimärkshäftet Tecknade serier var Lars en av åtta engagerade serietecknare. Hälge trycktes på muggar, nyckelringar, tröjor och handdukar. 2011 fick Hälge ett eget vin, Hälge Côtes du Rhône, och kort efter även en whiskey samt en egen park vid Tomteland i Mora.

Lars Mortimer var född och uppvuxen i Sundsvall och hade tecknat och målat så länge han själv mindes. Efter lumpen studerade han bland annat konsthistoria i Uppsala, fram till i början av 1970-talet. För att tjäna extra skickade han skämtteckningar till förlaget Åhlén & Åkerlund där han senare fick en tjänst som redaktör och jobbade med bland annat Knasen och 91:an. Han trivdes dock inte så bra i Stockholm utan längtade norrut. I mitten av 1970-talet flyttade han till Hälsingland och gården Nystänges i Långhed i Alfta.

Konstnären Mortimer tog i sitt målande intryck av stora mästare som Rembrandt och Caravaggio och deras sätt att arbeta med ljuset. I april 1989 hade han sin första oljemålningsutställning på Edsbyns museum. Där hängde hans tavlor också hösten 2010. 2005 ställdes Hälge ut i måleri, grafik, tusch och skisser på Bollnäs konsthall.

2002 fick pris Mortimer ta emot serieakademins pris på bokmässan i Göteborg. Till Eldklotgalan var han nominerad som Årets företagare i Ovanåkers kommun 2012.

År 2001 sände Sveriges television filmen Hälge, om Sveriges roligaste älg. Serien finns i nära 50 svenska dagstidningar, 16 i Finland, sju i Norge och en i Estland. Serien kommer inte att försvinna från sidorna än på länge.

– Det finns en del opublicerade seriestrippar av Lars Mortimer. De räcker av naturliga skäl en begränsad tid, men det finns mycket material om Hälge, säger Headley Grönkvist vid Bulls till Östersunds-Posten.

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22