Akimitsu Takagi: Skrev om en seriemördare som stal tatuerad hud 1948

Mar 8th, 2010 | By | Category: 2006-1, Notis

Akimitsu Takagi (1920-1995) skrev femton populära kriminalromaner. Långt före den stora amerikanska och europeiska seriemördarboomen debuterade han 1948 med boken The Tattoo Murder Case som utspelas detta år och handlar om en seriemördare som stjäl sina offers tatuerade hud. Den engelska titeln fick boken när den 1994 släpptes i USA och enligt uppgift fick den stor upplaga.

Han har fått ut ytterligare ett par romaner på engelska – bland annat Honeymoon to Nowhere 1999 (Japansk titel Zero no mitsugetsu 1965) – som hittade ett förlag i Australien.

Den har också en ganska intressant intrig: En ung kvinna påstår att hon är gravid för att de ska gå med på att hon gifter sig med en boklärd universitetslektor. Hennes familj vill inte eftersom det finns kriminella i lektorns släkt.

De gifter sig i alla fall men under smekmånaden kommer ett telefonsamtal som lockar bort brudgummen. Hans döda kropp hittas nästa dag. Utredare i denna roman är statsåklagare Kirishima, som använder sig av klassiska detektiva procedurer för att avslöja och infånga mördaren.

Ytterligare en bok som finns på engelska är The Informer från 1999 (Mikkokusha 1965). Det är en intrigfylld historia om otrohet och mord som har med en krasch på Tokyobörsen att göra. När kraschen väl är ett faktum får den framgångsrike mäklaren Shigeo Segawa sparken men erbjuds ett frestande arbete som industrispion.

Målet för hans spioneri är ett företag som drivs av en gammal skolkamrat – en som till råga på allt gifte sig med Segawas fästning.

Nu sker en rad mystiska mord och efter en hel del turer anklagas Shiego Segawa för dem.

När boken Mikkokusha kom ut i Japan i mitten på 1960-talet kände folk igen intrigen från en verklig händelse. Det var kanske därför som romanen fick strykande åtgång och etablerade Akimitsu Tagaki som en av önationens mest folkkära kriminalförfattare.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22