70-talets westernförfattare Kjell Hallbing har avlidit

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Notis

Den norske författaren Kjell Hallbing (även känd som Louis Masterson, Leo Manning, Ward Cameron, Lee Morgan och Colin Hawkins) avled på sjukhuset i Tensberg den 13 maj efter en kort tids sjukdom. Han blev 69 år gammal. Allt som allt skrev Hallbing 150 böcker som sålde i sammanland cirka 20 miljoner exemplar.

Hans första bokprojekt, Riflen som synger, refuserades 1960. Sedan återkom han och debuterade under eget namn med romanen Ubåtkontakt (Nasjonalforlaget) år 1961 men blev efter cirka 30 titlar känd och populär i Skandinavien med sina 83 böcker om Morgan Kane, polisman i vilda västern. Första boken om Kane kom 1966 och serien avslutades 1978. Enligt förlaget Bladkompaniet sålde dessa böcker i elva miljoner exemplar – enbart i Norge.

Han blev författare på heltid 1971 sedan han efter handelsskola arbetat som bankkassör i sjutton år.

Hallbing skrev också om Morgan Kanes son i serien El Diablo. Den sista kom 1997 och hette Stormens øye.

Som Leo Manning skrev han mjukporrswesterns om hjälten Clay Allison i serien Sexy Western som blev så populär i Sverige att den fortsattes av svenska författare.

Böckerna utkom i flera länder men blev enligt författaren förbjudna i Sydafrika.

– Jag skrev ju om psykopatiska vita män som gick till sängs med färgade kvinnor, har han sagt.

Under 1970-talet blev han kritiserad för att hans böcker hade skadlig inverkan på ungdomen. För senare verk, inte minst en roman om den mexikanska revolutionen 1910, som närmast verkade skriven av en vänstersocialist, fick han god kritik. Själv röstade han alltid till höger.

– Och jag skrev alltid för att underhålla, poängterade han. Men allt måste vara historiskt korrekt. Det var jag noga med att kolla.

   Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22