58 år gammal stafett

Sep 17th, 2009 | By | Category: 1997-4, Notis

AV BERTIL FALK

Att skriva stafettdeckare är ett tilltag som glada författare brukar göra tillsammans. Det går ut på att en skriver kapitel ett och en annan skriver kapitel två etcetera. Den som är riktigt djäklig ser då till att hans eller hennes insats i stafetten slutar med en rejäl cliffhanger, där huvudpersonen hänger i en tunn tråd – som någon håller på att såga av – över en grop fylld med giftiga ormar eller något i den stilen. Det gäller all djäklas med kollegan som ska skriva det påföljande kapitlet.

Svenska deckarförfattare lär till och från ha ägnat sig åt denna kombination av deckare och internt sällskapsspel sedan 1950-talet, men hur uppstod stafettdeckaren?

1939 fick nämligen redaktören för Sunday Chronicler i London, en James W. Drawbell, idén att som följetong köra en stafettdeckare med sex olika författare. Resultatet blev Double Death, under ledning av John Chancellor, som samordnade, skrev förord och inledde med en prolog. Och här är namnen på stafett löparna i den ordning de framträdde:

Dorothy L. Sayers, Freeman Wills Crofts, Valentine Williams, F. Tennyson Jesse, Anthony Armstrong och David Hume.



  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22