Zombierna lever igen

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Ledare

Av skräckens alla olika litterära och kulturella gestalter är det zombien som varit den mest styvmoderligt behandlade. Frankensteins och andras människoskapade varelser, vampyrer och varulvar har skildrats ur allehanda olika aspekter. Zombien, den odöde, har varit mer endimensionell.

Själv har jag aldrig varit särskilt förtjust i dem, varulvar och vampyrer har gett mer av skräck och understundom glädje.

Varulven har jag ett särskilt förhållande till sedan jag en gång i tiden recenserade filmen I was a teenage werewolf med Michael Landon, mer känd som lillebror i bröderna Cartwright.

Det är en av de sämsta filmer jag sett, och jag har fortfarande affischen sparad.

Nu har det kommit en rad nya zombiefilmer, samtliga tydligen umbärliga. Desto roligare att John Ajvide Lindqvist gett sig på temat i sin andra skräckroman. I god svensk administrativ anda döps de till ”omlevande”.

Den boken är ett exempel på att det inte är genren i sig som avgör om en roman har kvaliteter. I DAST skriver vi om många olika slags spänningslitteratur, och vi ser också att kvaliteten har stor spännvidd.

Handlar inte att god litteratur om oss, här och nu, oavsett om det är sf, fantasy, skräck eller thriller?

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22