Yttrandefrihet

Sep 9th, 2009 | By | Category: 2006-2, Ledare

I det drama som, när detta skrivs, utspelas i tv, radio och tidningar om vad några teckningar kan betyda har begreppet yttrandefrihet varit centralt. Eftersom DAST är en tidning och vi som gör den är författare, skribenter och journalister är yttrandefrihet förstås viktigt för oss också.

Den som då tror att bara för att vi sysslar med litteraturgenrer som av många avfärdas som ”bara underhållning” inte behöver bry oss om detta har fel – förstås.

I vår del av världen, den sekulariserade västerländska nutiden, kan samhällskritik utan större problem uttryckas i sf, thriller och deckare. Och så sker också. Men i andra tider och i andra miljöer kan man vara tvungen att ta till historiska berättelser, fantasy och humor för att kunna framföra kritik som makthavarna inte omedelbart kan slå ned på.

Men vi skall inte heller glömma att underhållningslitteratur lätt kan förstärka fördomar. ”Inte utan min dotter” är väl ett tidigt exempel.

När får vi se en thriller som lyckas förklara fundamentalisternas kamp, för fundamentalister finns överallt, från Knutby till Al Qaidas gömslen i bergen, från Antifascistisk aktion till den etablerade makten i vita hus runt om i världen.

Och apropå yttrande- och tryckfrihet: Ni läsare är välkomna att också skriva.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22