Visst vill vi bedras

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-2, Ledare

Jag har uppmärksammats av herrar (och möjligen någon dam) som per e-post erbjuder mig lättförtjänta pengar. Nej, det är inte tyska garantilotterier eller skumma banker som vill låna ut pengar snabbt och billigt via Internet – nej, det är advokater, änkor, före detta ministrar och annat sådant fint folk som vill ha min hjälp att komma åt garanterat legala pengar som dock inte är tillgängliga. Nigeria-brev.

Ni har säkert läst om detta. Affärsmodellen är känd. I början handlade det om vanliga brev. En mängd svenskar med en slant över vågade ”låna ut” sina bankkonton till skribenten. Som tack för lånet av bankkontot skulle man få tio procent.

Trots detta kommer nu aktningsfulla brev per e-post i allt stridare ström. Själv blir jag numera mest förolämpad när en ny talesman för en avgången diktator i Afrika bara har sju miljoner dollar att hantera. Jag är minsann van vid att Nigerias diktators änka har minst 40 miljoner.

Det finns faktiskt några som fortfarande hoppas, för små notiser syns då och då att någon fått sitt bankkonto länsat.

Så visst vill vi bedras. Men då är deckarläsning att föredra. Vi skulle bli besvikna om vi själva redan i första kapitlet visste precis hur författaren skulle få slut på historien. Om vi triumferande lyckas avslöja mördaren på sidan 11 så vill vi i alla fall inte triumfera förrän i sista kapitlet.

DAST däremot skall inte lura er. Men vi berättar om dem vi gillar att bedras av.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22