Viktiga ord (inte minst vid mord)

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2003-3, Ledare

Visst är det sant att vi kommunicerar på många fler sätt än med ord, men ord spelar en stor roll. Det gäller förstås särskilt i tidningar och böcker (men också Internet bygger mest på ord). Detta är en trivial iakttagelse, men vi tar ord för så givna att vi inte alltid fäster oss vid alla dess betydelser. Jag nåddes av denna insikt på grund av förkylning. I mitt intellektuellt något nedsänkta tillstånd tog jag min tillflykt till gamla beprövade hjälpmedel: böcker jag var säker på att de skulle ge mig en stunds flykt från hosta och feber. Alltså böcker jag läst eller författare jag känner väl.

Den här gången blev det en rad Rex Stout. Jag vet ingen annan (nåja, möjligen Ellery Queen då) där ord, ordsammansättningar och ordval spelar en så stor roll för mordens uppklarnande. Dessutom är författaren lika noga med sitt eget uttryckssätt, vilket i sig roar en ordintresserad.

Det finns många sätt att skriva. Ibland kan formuleringsförmågan vara det som är behållningen av boken (ingen deckare men prova gärna Bo Strandbergs Det rasslar i rågen), ibland är orden bara de neutrala hjälpmedlen att berätta en historia. Ibland kan ordrikedom dränka en berättelse.

DAST handlar om författare och deras ord. Vill du som läsare ha ett ord med i laget så hör av dig. Vi vill inte vara ett bihang till Värsta språket utan vill ge plats för den som har något att säga.

LEIF-RUNE STRANDELL

PS En artikel i det här numret handlar om lögn. Ord kan ju användas för att dölja…  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22