Vi kräver yngre deckarförfattare!

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-3, Ledare

Nyligen var jag på konferens och fick veta att nu efterlyses det sannerligen kvinnliga svenska kriminalförfattare. Om det bara dök upp sådana skulle detta bli den bästa av världar. Det var till och med en man(!) från ett av våra största förlag som menade att för sådana låg marknaden klar och bara väntade.

Jag undrar det…

Största problemet med den svenska – möjligen till och med den nordiska – kriminallitteraturen är nog inte bristen på kvinnor utan bristen på återväxt bland författarna.

Det är ju tyvärr så att många av de personer som skriver deckare redan börjat få sina pensionsavier, eller är på väg mot det magiska datum då dessa skall börja printas ut av våra snälla myndigheter.

Var hittar man en ung man eller ung kvinna som kan tänka sig ikläda sig den mantel som är på väg att falla? En person som tror sig orka skriva en kriminalroman varje år (oneshots har vi ju sett) och göra det så bra att den suktande publiken ropar da capo?

Vi lever i en turbulent tid (som alltid!) där gamla värderingar inte gäller i lika hög grad längre. Det behövs någon som kan skildra det nya på ett spännande sätt.

På en sådan författare väntar jag hellre än på pensionsutbetalningen, och jag hoppas att författaren kommer först!

KJELL E. GENBERG

Ansvarig utgivare  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22