Vem främjar novellen?

Dec 28th, 2008 | By | Category: 1998-4, Ledare

Novellen är en intressant litterär form. I Sverige är den sällsynt och föga uppskattad av förläggare. Läsarna är vana vid att hitta kortare historier i tidningar och tidskrifter och köper ogärna novellsamlingar eftersom de blir dyra.

I vårt land är det i huvudsak två tidskrifter som lagt ner energi på advokatyr för kriminalnovellen – CDM och DAST. CDM:s utgivare Per Olaisen, som startade sin tidskrift i början av 90-talet, har gjort stor nytta. Han är nu också knuten till DAST eftersom vi från i år haft en kriminalnovell med i varje nummer. Det blev alltför tungrott att, som vid gjort tidigare (1995-1997), ge ut en novellbilaga varje höst.

Vi vill gärna hitta nya svenska författare inom detta svåra gebit. I detta nummer presenterar vi Hans Ugerups Mord i midvintersnö – en rolig och välskriven sak med ett nostalgiskt värde förutom det litterära.

Bertil Falk har läst Erik Ivar Hololas noveller och gör i detta nummer en analys (han jämför pseudonymens frustande författarskap med tyska punkdamen Nina Hagens musik och texter).

Detta är årets sista nummer av DAST. Även nästa år kommer vi att hålla det stora omfånget – minst 132 sidor per utgåva. Det är dags att förnya prenumerationen. Gör det nu! I 1/99 publicerar v i en utomordentlig långnovell av Olov Svedelid Roland Hassel löser fallet med Rovriddarna! Den är specialskriven för just er…

Till dess: God Jul och Gott Nytt År.

HELMUTH GLÖCK  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22