Vem är skurk?

Mar 2nd, 2011 | By | Category: 2011-3 mars, Ledare

Omslag till SkurkIntresset för brott har inte bara avspeglats i mängden nya deckarförfattare och böcker om verkliga brott utan också i att det startats tidskrifter, som Misstänkt. Den har nu fått konkurrens av ytterligare en, Skurk.

Skurk har den lite ovanliga bakgrunden att chefredaktören och ansvarige utgivaren är dömd för ekonomisk brottslighet och finns med i tidningen också i en artikel om ekonomiska brottslingar.

Däremot diskuteras inte just hans brottslighet närmare.

Tidskriften har diskuterats i radions mediemagasin, och mötts av vitt skilda åsikter. Är det bara ett försök att slå mynt av intresset för kriminalitet och kittlar med att redaktionen har egna kunskaper om livet på skuggsidan? Eller är det ett ärligt försök att redovisa brottslighet och brottslingar ur en annan vinkel än den vanliga.

Jag undrar dock om vinkeln är riktigt så annorlunda som man vill ha det.

En av redaktörerna är Liam Norberg som skriver om kriminellas principer. En annan är Dick Sundevall som skrivit om kriminalitet och rättsfrågor tidigare. Här har han en lång artikel om ett kronvittne som artikeln menar råkat extra illa ut i rättsväsendet, och ett porträtt av statsåklagare Nils Eric Schultz.

Som krönikörer har tidskriften bl a advokaten och kristdemokraten Peter Althin och Lillemor Östlin (Hinsebyhäxan).

Vi som gärna läser deckare läser vi lika gärna om verkliga, nutida brott? Det finns de som hävdar att läsandet av deckare är ett försök att känna att tillvaron är under kontroll. Hur hemska saker som än händer så är det ändå det goda som vinner på slutet.

Fast så är det ju inte alltid numera i böckernas värld heller.

Det ibland väldigt närgångna intresset för brott, särskilt i dagsmedierna, känns alltför nära de tidigare generationer där många tyckte det var ett nöje att bevista avrättningar.

Jag gillar deckare. Annars skulle jag ju inte vara redaktör här. Skönlitteratur (och film och teater likadant) kan ge kunskap och inblickar i verkligheter vi inte annars lever i. De kan ta upp viktiga mänskliga och samhälleliga frågor. Fakta, i texter och bilder, kan också ge sådana upplevelser. Men gränsen till spekulation är fin.

Nej, jag vet inte riktigt var jag vill placera Skurk. Det kommer nog fler nummer.

Dock en helt annan sorts anmärkning: en layoutglad person har sett till att alltför många av artiklarna är svårlästa, med liten stil som alltför ofta dessutom placeras på färgad bakgrund. På avstånd ser det snyggt ut, men tidskrifter ska läsas, inte beundras för sitt utseende.

LEIF-RUNE STRANDELL

På webben: http://skurk.com/

Nummer två har nu kommit ut: http://www.dast.nu/notis/tidskriften-skurk-forfattare-och-minister-tog-emot-svarta-pengar

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22