Vem är närmast verkligheten?

Mar 12th, 2010 | By | Category: 2004-4, Ledare

Baserad på en verklig händelse. Så står det ibland i böcker, filmer och TV-serier, när en författare tagit en bit verklighet och skapat något som kanske försöker fördjupa förståelsen, eller som bara vill kittla nyfikenheten.

von Sydow-morden lockade Anders Frigell att som jurist granska verkligheten och de påståenden som gjordes om skuld och orsaker. Nu har en ättling till de inblandade, Helena Henschen, skrivit en roman på samma verklighetsgrund.

Den s.k. bordellaffären har tagits upp i en faktabok (där sakkunniga har en del synpunkter på fakta … ) men den har också varit grund för en av Leif G W Perssons böcker.

Så blandas verklighet och påhitt. En skicklig författare kan få oss att bättre förstå vad som hänt, få oss att leva med i händelser. Men ibland blir det tvärtom: författaren vill driva en tes där fakta inte räcker och fyller då i med passande bitar.

I någon mån är naturligtvis verkligheten inspiration i all skapande verksamhet.

Och ibland är det fantasin som kommer först och hjälper till att skapa en ny verklighet, både när ungdomar tar efter böckers idéer och när sf-författare inspirerar ingenjörer.

Och DAST innehåller både fakta om fakta och fakta om fiktion.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22