Våra olika verkligheter

Feb 18th, 2013 | By | Category: 2013-02 feb, Ledare

Filmaffischen till Jack ReacherGick länge och tänkte skriva något klokt om diskussionen om filmen Call girl och Palme-porträtten, både i den filmen, i dokumentären och diskussionen om Palme i tv-serien En pilgrims död.

Men det mesta är redan sagt.

En människa är ju mycket mer sammansatt än vad ens tre timmars dokumentär han visa. Mina egna, få, direkta kontakter via arbetet gav mig tidigt en bild som inte var helt positiv. Call girl-porträttet är ju, minst sagt, inte heller förskönande men långt ifrån verkligheten. Hade inte statsministerns agerande räckt för filmen? Han skyddade faktiskt sin justitieminister och ljög för Dagens Nyheter rakt av. Och hade deras uttalade mål att skilda de utsatta flickornas liv inte kommit mer i fokus om diskussionen inte handlat om vilka kunderna var?

Nå, vi har våra egna bilder, också av helt fiktiva personer.

Det finns böcker som jag älskat och tagit till mig så starkt att jag medvetet avstått från att se filmversioner. Ibland är böckerna inte särskilt viktiga, mer underhållningslitteratur, men det hjälps inte.

Och jag är uppenbarligen inte ensam. När det kom fram att Tom Cruise (bilden till höger) gestaltade Lee Childs hjälte från en rad thrillers blev det uppror bland älskarna av denne egensinnige enmanspoliskår. Jag håller med: inte bara är Tom Cruise till kroppen helt fel, hans rollfigurer har (hittills) legat långt ifrån Jack Reachergestalten. Kanske gör han det bra, men jag vill inte få min bild förändrad.

Dessutom skulle Jack aldrig bli scientolog. Han skulle snarast se till att de åkte fast för bedrägerier.

Det sägs i texter om böckerna att de är våldsfixerade, att de förhärligar den ensamme starke mannen som löser problemen med knytnävar och vapen.

Jo, visst finns våld. Men Jack Reacher söker inte bråk, och han tar ställning och hjälper de utsatta i det amerikanska samhället, och lyckas sällan med det på alldeles egen hand.

Det finns en hel del kritik mot “tea party”-delarna av landet, och mot korruption i olika former.

Det beror kanske på att Lee Child, som egentligen heter Jim Grant (bilden nedan), är engelsman, inte amerikan.

Lee ChildSynpunkter, någon? Var går den moraliska gränsen för den enskildes rättsskipning? Och lyckas Tom Cruise spela rollen?

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22