Var finns de svenska kvinnorna?

Sep 12th, 2009 | By | Category: 1996-2, Ledare

Kölen tycks vara mer än bara en bergsrygg som skiljer Sverige och Norge åt. Dessa fjäll utgör också en skiljelinje i tankesätt och skrivförmåga, åtminstone för kvinnor, om jag fattat saken rätt.

I Sverige måste man leta med ljus och lykta för att hitta kvinnor som skriver deckare och inte ens det hjälper. Man finner inga nu sedan Ulla Trenter mer eller mindre lagt av för att ägna sig åt politik och medborgarnas beskattning. Kerstin Ekman tycks inte ha något genreliknande på gång efter framgångarna med Händelser vid vatten. I Sverige skriver kvinnorna poesi, samtidsromaner och annat som visserligen är viktigt. Men inga deckare!

Vilken skillnad är det inte där i väster! I Norge har massor av damer som författar kriminalromaner. Bra deckare till råga på allt, så bra att de ges ut i Sverige (och andra länder), vinner pris och gör allmänt stort väsen av sig. Det räcker med att nämna namn som Anne Holt och Kim Småge för att konnässörerna skall slicka sig om munnen. Och det finns ännu ner i Norge: Pernille Rygg, Karin Fossum, Kjersti Scheen och Hanne Shaulund är några kvinnor som, om alla gamla tecken slår in, kommer att bli betydande namn på nordisk deckarparnass.

Och Sverige … ack, ja! Söker man i bokkatalogerna efter spännande nya kvinnonamn finner man vita fläckar lika stora som Gobiöknen innan Sven Hedin for dit med tält och tjänare.

Det är alltså på sin plats att årets kongress för medlemmar i Skandinaviska Kriminal Sällskapet avhålls i norska Bergen i den skira månaden maj 1996. Fast i en avseende är Norge likt Sverige. Det är gubbar som håller i SkS-konferensen: Willy Dahl och Gunnar Staalesen. Men de behövs kanske som motvikt för att balansen inte skall bli alltför skev.

Vad skall vi skylla på? Allt kan väl inte vara EU:s fel?

KJELL E. GENBERG

Ansvarig utgivare  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22