Vad vill skribenten?

May 28th, 2021 | By | Category: 2021-05 maj, Ledare

Skugge-recensionOch med skribent menar jag både författare till en bok och en recensent av boken. Naturligtvis kommer tankarna på detta efter debatten om Linda Skugges recension (?) av Kristina Sandbergs bok om sin cancer (se rubriken här).

Var sågningen ett ord i rättan tid eller var det elakheter mot författaren? Visst har det blivit ganska många böcker om sjukdomshistorier men inte ger förlagen ut dem om de inte tror att det finns en läsekrets.

Hur beter vi oss här på Dast? Inte har det blivit så många sjukdomsskildringar, men en del självbiografier har vi skrivit om. Då är det viktigt att fundera över om man recenserar boken eller författaren. Det kan ju vara en intressant och välskriven bok även om man tycker illa om författarens åsikter.

Mest ägnar vi oss åt spänningslitteratur, och där behöver vi inte ofta fundera på vad författaren står i olika frågor. Vi ska försöka berätta för en eventuell köpare lite om vad boken handlar om, vilken genre, och om min åsikt som läsare om den tilltalar mig, mycket eller lite. Om jag har anmärkningar kan de kanske vara till glädje för författaren, men det är inte huvudavsikten.

När Dast startade som ett fanzine var det av en älskare av spänningslitteratur, och han gillade nästan allting. Med en enormt ökad utgivning på svenska och även ökad översättning har vi kunnat sovra mer. Det händer understundom att vi rakt av avråder från läsning, men annars är målet att ge en så nyanserad bedömning att läsaren ska kunna avgöra om det är ett verk som lockar.

För vi gillar ju lite olika. Och då och då blir det, sällan avsiktligt, dubbla recensioner av samma bok. Och då kan det bli tydligt att vi fäster oss vid olika saker.

Ni läsare av Dast är välkomna att kommentera, men eftersom vi är få kan man inte kommentera direkt, men skicka gärna synpunkter till redaktionen@dast.nu.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22