Vad är en bok?

Oct 11th, 2016 | By | Category: 2016-10 okt, Ledare

böckerEn gång i tiden var det enkelt, men nu? Boken finns i allt fler format och format. Än lever förvisso den tryckta boken, på papper av olika kvalitet, med eller utan färg, med hårda pärmar eller mjuka.

Så kom ljudboken där författaren eller en annan, vanligen en skådespelare, läste in texten med mer eller mindre dramatisering. Det inlästa sparades på grammofonskivor, på magnetband, på cd-skivor och numera på usb eller på filer som kan höras via dator, telefon eller annan elektronisk utrustning.

Ljudböcker passar dock inte så bra för serieromaner, bilderböcker, fotoböcker och andra verk där ord och bild samverkar.

De formaten fungerar dock i elektroniskt format. E-böcker kan se ut som den tryckta boken, eller förändras där läsaren kan ändra storlek på texten och ibland font, alltså vilken form bokstäverna har.

Men fram till nu har det varit den tryckta boken på papper som varit startpunkten. Så kom först eboken, och allt fler egenutgivare fann att det var en väg att publicera sig. Nu finns också förlag som ger ut eböcker i original.

Nästan samtidigt kom nyheterna att ljudboksförlagen Storytel köper anrika Norstedts, Sveriges äldsta förlag, och att de satsar på ljudböcker i original som är tänkta att vara ljust talade berättelser.

Men vi som läser fort skulle gärna få dem på papper, eller åtminstone som eböcker.

Dast har i huvudsak recenserat de vanliga tryckta böckerna plus en och annan ljudbok och enstaka ebok. Med den takt som särskilt deckare kommer ut numera så är det svårt att navigera i den strida strömmen.

Hur vi ska ställa oss till ljudböcker i original, i ambitionen att täcka allt inom våra genrer, får vi fundera över. Vi tar gärna mot synpunkter på bokens utveckling, och vill gärna ha kontakt med läsare som också gillar att skriva omdömen om det de läser. Brist på recensionböcker har vi inte.

Skicka till redaktionen@dast.nu!

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22