Utmaning: Förnya baksidestexterna!

Jan 12th, 2008 | By | Category: 2000-3, Ledare

Stadsbiblioteket i Stockholm har i år anordnat veckor för kulturtidskrifter. Vid DAST-veckan deltog en rad deckarförfattare och deckarvänner, däribland Håkan Nesser, som bl.a. sa följande: ”Man kan inte avslöja för mycket om deckare. Baksidestexter måste vara fruktansvärt svårt att skriva om böcker som ska läsas från första sidan till den sista.”
Helt riktigt. Det är på tiden att man slutar att avslöja delar av innehållet i deckare på baksidorna. Det finns flera skäl till det. Dels slipper förläggaren göra självmål. Det var kanske närmast det som Håkan Nesser avsåg.
Dessutom tvingar bristen på information recensenter att anstränga sig betydligt mer när de inte längre kan använda sig av baksidestexterna när de slaktar böcker. Baksidor kan fyllas med annat. De kan precis som nu berätta om författaren och de kan, vilket ofta skedde förr, göra reklam för andra böcker.
Å andra sidan vill varje förläggare naturligtvis ha en baksidestext som lockar till köp och läsning. Det handlar alltså om en utmaning. Förlagens baksidesförfattare sätts på prov. Hur få till en lockande baksidestext utan att avslöja ett enda dyft av handlingen? Jag tror inte att det handlar om en tulipanaros. Jag tror att det går att få fram den där baksidestexten – med lite ansträngning.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22