Två mordgåtor

Jun 16th, 2020 | By | Category: 2020-06 juni, Ledare

Vecka 24 blev en vecka där två av landets mest utredda mordfall fick en avslutning. Ni vet vad jag tänker på.

Palmeutredningen hade förhandsannonserats så att vi som lyssnade på radio eller tittade på tv i direktsändning skulle få ett slut på alla spekulationer. Men riktigt så blev det ju inte. Det har skrivits många artiklar och böcker och gjorts en hel del radio och tv om statsministermordet. Det senaste var den svenska tv-serien We got this som har privatspanarna i fokus, och som baseras, som undertiteln löd, på verkliga spekulationer.

Och så som åklagarens slutkläm blev är fältet fortfarande öppet för fler spekulationer. Kanske blir det också en fortsättning på tv-serien.

En grundbult i berättelsen är ju huvudpersonens önskan om att få de 50 miljoner som utlovats till den som bidrar till fallets lösning. Den idén finns också i en novell som Dast publicerade 2008: Obrottsligt.

Omslag till Jag försvinner i mörkretDet andra mordfallet fick ju å andra sidan en mycket tillfredsställande lösning efter nya spaningsmetoder, släktforskning med utgångspunkt i dna.
Genombrottet med den metoden har skildrats i boken Jag försvinner i mörkret. Det var många års polisjakt efter The Golden State Killer, som våldtog och mördade. Så helt plötsligt slutade han, och i samma tid började man använda dna-sökningar, vilket man tror fick mördaren att inse att han skulle kunna spåras. Till sist, efter ytterligare många år, med släktskaps-dna, lyckades just det.

Det är en spännande bok vars författare dog innan mördaren greps, men i den svenska utgåvan finns efterspelet med gripandet. Läs recensionen.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22