Tiggarproblemet

Jul 25th, 2013 | By | Category: 2013-07 juli, Ledare

Omslag till MarcoeffektenSkönlitteratur är per definition påhitt, fiktion. Men avsikten är att säga något om vår tid och vår värld. Ibland är det ju förstås bara lätt maskerad verklighet, ibland med riktiga personers riktiga namn, men på titelsidan står “roman”.

Deckare försöker också beskriva polisarbete om inte helt korrekt så åtminstone så trovärdigt att läsaren kan acceptera det. Deckare och thrillers är också bra på att beskriva samtidsproblem.

Men…

Omslag till BlindbockNu har jag läst två bra böcker, Marco-effekten av dansken Jussi Adler-Olsen och Blindbock av Arne Dahl. I båda spelar de rumänska romska tiggarna en viktig roll. Och i båda är det helt klart att det är en stor organiserad verklighet.

I Danmark är visserligen tiggeriet inte huvudsaken utan underlag för en tyngre kriminell verksamhet, i Arne Dahls europeiska verksamhet drar tiggarna in miljoner.

Men hur är det med verkligheten?

I Stockholm har både polis och socialtjänst kunnat konstatera att det inte verkar vara mer organiserat än att mycket sker familjevis. Dagens Nyheter har också följt ett antal av tiggarna och sett samma sak, och dessutom kunnat träffa tiggarna i deras hemby, där en kvinna mycket riktigt har en svårt handikappad dotter.

Så jag undrar bara: båda författarna har seriösa synpunkter på hur livet i Europa ser ut, hur vi bryr oss om varandra.

Hur tänkte de med tiggarna? Tänkte de inte på att vi läsare kan uppfatta detta som ett verkligt maffiaproblem? Ett problem är det förvisso, men mer socialt och rasistiskt. Och ett gemensamt europeiskt problem.

Jo, jag kan som läsare gå med på författarens förutsättningar för berättelsen. Men jag skulle vilja ha en klarare skiljelinje mellan fakta och fiktion i detta fall.

LEIF-RUNE STRANDELL

Omslag till SkumraskPS
Sedan jag skrev ovanstående har jag också läst Björn Hellbergs senaste, Skumrask, som också har tiggarfrågan som en viktig ingrediens. Men här finns ett resonemang om problemet som är nyanserat och som känns välgrundat. Tack, Björn!

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22