Tack för svenska poliser och domstolar

Aug 10th, 2021 | By | Category: 2021-08 aug, Ledare

TV-serie UtpekadVi som läser mycket deckare och också ser en hel del på polisserier på tv inser att polisverksamhet och rättsväsende är olika i olika delar av världen. Då tänker jag inte i första hand på hur ryska och belarusiska och kinesiska rättssystem fungerar, vilket de ju i våra ögon inte gör.

Förra årets Black Lives Matter-rörelse illustrerade alltför tydligt hur alltför många amerikanska poliser agerar när den de misstänker är svart.
Politiska krav på bättre polisutbildning har rests.

Dessa rader kommer av att jag sett tv-serien Utpekad (kan ses på SVT Play) där en 17-årig duktig fotbollsspelare utpekas för att ha begått sexövergrepp mot en liten pojke. Och det är en sann historia, detta är en dokumentär, inspelad under den tid som några advokater och engagerade medborgare försöker få hans sak prövad på nytt. Man påminns om att amerikanska åklagare är politiskt tillsatta, vilket uppenbarligen påverkar hur de arbetar.

Dessutom läste jag en lång artikel i New York Times Magazine om ett annat rättsfall (https://www.nytimes.com/2021/06/30/magazine/yutico-briley.html). En av tidningens journalister som ofta skrivit om olika försök att få dömda att kräva upprättelse började motvilligt titta på fallet med en ung svart man dömd för att ha burit vapen (vilket han erkände) och att ha begått ett rån (vilket han inte hade). Han dömdes till 60 års fängelse utan möjlighet till tidigare frigivning.

Det är en spännande historia (liksom tv-serien) med nonchalanta poliser som är nöjda med att ha gripit någon och få bättre uppklarandestatistik, utsedda försvarsadvokater som begär mycket pengar för att kolla sin klients alibi. Visst kan svenska poliser och advokater göra fel, men detta var hårresande.

Lite oroande är det ju också att det är vanligt i hela USA finns organiserade grupper som ideellt arbetar för att få resning i brott.

Så: tack för vårt rättssystem, inte perfekt men klart bättre än vad jag ser och läser här. Kolla själv, det är spännande som deckare (och, spoiler, med lyckosamma slut).

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22