Snacka om intriger!

Feb 1st, 2016 | By | Category: 2016-02 feb, Ledare

Omslag till Tack, JeevesJag får erkänna: jag läser annat än deckare och spänningsromaner. Mycket krim blir det förstås när recensionsböckerna väller in, men som de flesta läsare gillar jag också andra genrer, och fackböcker, och memoarer…

Ibland när jag klämt ett antal verk med mycket mord och elände kan läslustan till något annat dyka upp. Senast när detta inträffade, för inte så länge sedan, föll mina ögon på en av de alltför många böckerna i mina hyllor, jag grep den och återsåg gamla vänner bland huvudpersonerna: Bertie Wooster och Jeeves.

P G Wodehouse var en flitig skribent, och även om hans flesta verk kom mellan de båda världskrigen var de ålderstigna redan då. Det England, med högadliga herresäten och ynglingar med för mycket tid och för lite pengar, intelligenta betjänter och förfärliga fastrar som befolkar många av hans böcker, har inte särskilt stor sannolikhet. Men ändå…

Intrigerna! Intriger är ju en viktig ingrediens i kriminallitteraturen, och ibland är de rejält skruvade, men Wodehouse hade förmågan att av ett fåtal ingredienser få de mest osannolika händelser att inträffa. Och bli lösta, av t ex den intelligente Jeeves (måste äta mycket fisk tror hans husbonde).

Det är förstås samma typ av intriger som i de klassiska farserna, men tillsammans med språkbehandlingen är de en njutning att koppla av med.

Dessutom, för den deckarintresserade, finns ju ofta kriminella inslag, som att stjäla en prisbelönat sugga eller ett diamanthalsband (av de mest osjälviska skäl förstås).

Under många år översattes och nyöversattes många verk, men på senare tid är det bara enstaka verk som kommit till tack vare det litterära sällskap som hyllar honom, Wodehousesällskapet (http://wodehouse.se).

Men man brukar kunna hitta böcker på bibliotek och antikvariat.

Kanske dags att bli medlem.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22