Skämt på allvar

May 5th, 2011 | By | Category: 2011-5 maj, Ledare

Säg ”förre förrädaren Peterzohn” och det är många svenskar, i alla fall de som kommit till mogen ålder, som vet att det är Sveriges genom tiderna meste återfallsförbrytare. Ända sedan 1916 har han varit Grönköpings meste bov.

Han blev omskriven i Grönköpings Veckoblad samma år som tidningen kom ut som egen tryckt publikation. Och för nutida läsare är det nog inte helt klart att denne man i denna skämttidning faktiskt var ett allvarligt satiriskt inslag.

Han greps för att han hade uppmanat två soldater att strunta i att gå till kasernen och i stället följa med och dricka öl.

Bakgrunden var allvarlig: tre bemärkta herrar hade i Stockholm just propagerat för att soldater skulle vägra att inställa sig till sina regementen. Två av herrarna, som också dömdes, var Zäta Höglund, politiker som ibland var kommunist, ibland socialdemokrat, och också blev borgarråd i Stockholm, och Ivan Oljelund, författare.

Men detta var första världskrigets år. Skämttidningarna kunde vara skarpa i sina kommentarer, och Grönköping kunde vara en allvarlig spegel av vad som hände.

Förre förrädaren har han alltså kallats sedan dess, men han fortsätter att oroa Grönköping. Efter hand har han blivit mer av ett förvuxet busfrö och småskojare. Och han har också tagit steget in i politiken och sitter i stadsfullmäktige för V (när han inte sitter i finkan).

Varför skriva om detta?

Näraliggande är ett möte med den nuvarande chefredaktören för Veckobladet, som numera är moderniserad och har egen webbplats: www.gronkoping.nu.

Och jo, det kan vara på sin plats att påminna om att skämt kan vara nog så allvarligt, och att också underhållningslitteratur, som deckare (förstås), kan spegla vad som rör sig i samhället.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22