Överetablering av deckare och –författare?

Jul 25th, 2011 | By | Category: 2011-7 juli, Ledare

Ian Rankin-fatDet svenska deckarundret får kommentarer runt om i världen sedan de svenska författarna spridits i mångmiljonupplagor på allt fler språk. Men nu hörs samtidigt från förlagen att de tycker sig ha tillräckligt många författare inom genren. Det krävs att en debutant har något eget, något udda, som kan fånga.

Men många debutanter ger sig inte. De startar egna förlag, de tar hjälp av bokproducenter och print-on-demand för att få ut sina verk. Vi som försöker recensera det som kommer ut har det inte lätt med överblicken.

Ibland går det bra: debutanten på det egna eller lilla förlaget fångas upp av ett etablerat som har musklerna att marknadsföra, det som oftast är den stora svårigheten.

För numera krävs det allt mer också av författaren för att nå ut i vida världen, all internetverksamhet till trots. Författaren ska finnas i tv-soffor, helst blogga om sitt skrivande, vara med i lekprogram och, tycks det, kunna laga mat…

Det finns förvissa enstaka författare som vägrar vara med om allt detta, som avböjer framträdanden och som inte fyller bokens sista sidor med tack till alla och envar som varit behjälpliga (med den obligatoriska avslutningen att sakfelen är helt författarens ansvar.)

Men också andra tar hjälp av författarens kändisskap. På whiskydestilleriet Highland Park på Orkeyöarna (en gång i tiden världens nordligaste destilleri, numera övertrumfat av svenska Mackmyra) har Ian Rankin ett eget fat som ligger och mognar. Han fick i samband med något jubileum (det vita faten på bilden). Och visst är det trevligt för honom med egen whisky, men man ska inte förakta pr-värdet för whiskyproducenten heller.

Så ska vi tro att deckarboomen håller på att ta slut? Så har man trott tidigare också, vilket professor Torbjörn Pettersson, litteraturvetenskap i Uppsala, påpekat i ett par understreckare i Svenska Dagbladet. Trots att det finns ett par förhållanden som talar mot att deckargenren skulle bli långlivad (redan tidigt på 1900-talet var ”gåta-lösning”-modellen utsliten och massproducerade böcker fanns) så överlevde och utvecklades den. Han konkluderar att deckaren talar till oss som tolkande varelser samtidigt som den kommenterar det moderna projektet. Och detta inte minst sedan it-eran gjort tillvaron både mer tillgänglig i form av fakta att ta del av på webben och samtidigt oöverskådligt kaosartad. Då kan kriminalberättelsen ge oss berättelsen där fragmenten faller på plats och kaos ordnas, i alla fall för stunden.

Han avslutar med att även han tror att deckarboomen knappast kommer att förstärkas ytterligare, åtminstone i Sverige. Men också framtiden kommer deckaren att ha en stark ställning.

Det gläder oss som fortfarande gillar att läsa deckare.

LEIF-RUNE STRANDELL

Torsten Petterssons artiklar: SvD 2001-04-23 och 2011-04-24

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22