Outhärdligt spännande

Sep 24th, 2009 | By | Category: 2007-3, Ledare

Jag tror inte att jag någon gång under ett långt liv som recensent använt uttrycket ”en riktig bladvändare” eller ”så spännande att man inte kan lägga den ifrån sig”. Men jag har tänkt det. För det finns böcker som man har svårt att lägga ihop fast man vet att man borde sova för att orka i morgon – och samtidigt hoppas man att den aldrig skall ta slut.

Det har alls inget att göra med bokens kvalitet. Det förekommer riktigt usla historier, med trista person- och miljöskildringar, som man helst skulle vilja lägga ifrån sig, men där något retar nyfikenheten så att man jagar vidare (under stegrande frustration och irritation över att slösa tid).

Det finns förstås också ”bladvändare” som dessutom fyller högt ställda krav på kvalitet. Det är alltså två skilda dimensioner.

Något i berättelsen är alltså outhärdligt spännande, men denna slags berättelser är alls inte bara knutna till den vanliga spänningsgenren. Jag har sugits in i alla slags romaner (men knappast lyrik) och en del faktaböcker (och här vill jag gärna göra reklam för Lasse Bergs hyllade Gryning över Kalahari).

Sist bara en fråga till läsekretsen: Är det någon som har en aning om vad det är som skapar ”bladvändare”?

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22