Nyttan av böcker

Jan 19th, 2017 | By | Category: 2017-01 jan, Ledare

MuminpappanJag har använt det här citat tidigare men det duger ännu:

Mycket läsa gör dig klok
därför läs varenda bok

Det sägs av vår ende vän fakiren Falstaff, men det finns fler som tycker så. Läste i The Guardian en artikel (https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2017/jan/08/the-things-we-can-really-learn-from-books) om en nyutkommen bok, Books for living — A reader’s guide till Life. Författaren Will Schwalbe skrev själv om sin bok och började med att erkänna att han tror att allting man behöver kunna, kan man finna i en bok.
Då menar han inte bara självhjälpsböcker och manualer utan att man kan lära sig saker i de mest oväntade sammanhang. Han läste den första Jack Reacher-boken 1997, Killing floor, av Lee Child. Det svenska översättningen heter Dollar och kom 2000.

I den lärde sig Will att ”waiting is a skill like anything else”, att väntan är en färdighet som allt annat. Och vi deckarläsare har i otaliga polisromaner sett hur spanarna väntar och väntar. Har de kurser i det på polisutbildningen?

Man kan alltså lära sig nyttiga saker också av det som räknas som underhållningslitteratur. Deckarläsning gillas av många, fast nog mer för underhållningens och spänningens skull än för att man ska lära sig hur man begår brott. Snarare är det, enligt en del tänkare, så att vi i oroliga tider vill ha den trygghet som finns i deckaren att det goda segrar och det onda straffas.

Som gammal Mumindiggare gladde det mig att på Tove Janson-utställningen på Millesgården se pappan rofyllt vila sig med whiskyflaska och en Agatha Christie-deckare. Utställningen som kommer från Ateneum i Helsingfors (där jag såg den men missade just en bilden) tar slut den 22 januari, men munimälskare och alla som gillar Tove Janssons konst kan i stället bege sig till Göteborgs konstmuseum där den finns att se 11 januari—21 maj.

Gör det!

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22