Nostalgi…

Jan 26th, 2022 | By | Category: 2022-01 jan, Ledare

DN-klippLetade efter några uppgifter i gamla Dagens Nyheter på webben. När jag ändå var inne i arkivet roade jag mig med att kolla om DN skrivit något om DAST. Jodå, det hade de.

DN hade under många år en deckarintresserad medarbetare och recensent som var flitig med att notera när nya nummer av DAST (och Jury) kom ut. Men det första omnämnandet kom i en artikel av Torsten Ehrenmark, då DNs korrespondent i London, som träffar DASTs upphovsman Iwan Hedmen (senare även Morelius) och Iwans idol Dennis Wheatley. (Jag har inte hittat Iwans första artikel om Dennis, men här är en senare med bild på dem båda.)

Iwan var flitig i deckarvärlden, medlem i Deckarakademin och även ordförande i Sällskapet Deckarvännerna. Han dog för 10 år sedan. Läs minnesorden.

Omslag till Den som dödade helvetets änglarHar stött på annan nostalgi också. Jan Guillous senaste verk återuppväcker Carl Hamilton i bokvärlden i de minnesanteckningar som Erik Ponti skriver (och som är boken). Ingen hemlighet att Ponti är Guillous alter ego i böckerna, och här blir det extra tydligt, för här är det Ponti och Peter Bratt som avslöjat IB-affären.

Så det blir en slags metamemoarer, med många igenkännandet av var Guillou har sin vänner och ovänner genom åren. Jag hade mycket roligt åt vad Erik Ponti själv kallar gubbgnället. Läs också Nisse Schermans recension.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22