Molnet börjar få silverkant

Sep 17th, 2009 | By | Category: 1997-3, Ledare

Det kom en hel del svar på min förfrågan i förra numret om hur läsarna såg på DAST:s framtid. Jag hade då ställt i utsikt ett eventuellt samgående med Alibi-Magasinet, vars ägare Torsten Widholm – en sann deckarvän – menade att detta skulle kunna vara en lösning på de båda tidskrifternas gemensamma problem, portokostnaderna.

Svar kom, till och med via posten, fast mest per telefon, fax och e-post.

Jag blev förvånad över att så många kunde tänka sig en höjning av prenumerationspriset för att få behålla DAST i sitt nuvarande skick. Men motiveringen i de flesta tyckares meddelanden var klar och en tydig: det är stor skillnad på en skrift som publicerar deckare och på en som publicerar text om deckare och deras författare. De som vill ha det ena vill inte alls ha det andra.

Den synergieffekt jag och andra tänkt oss, skulle alltså utebli.

Det fanns också ett annat bekymmer att ta hänsyn till: eftersom portoreformen inte enbart påverkar utskick till läsare utan också all annan postal verksamhet (som är stor för en skrift med artikelförfattare och recensenter spridda över landet) måste en ny kalkyl göras. Uträkningen förskräckte. Ingen människa kunde väl betala över 300 kronor plus moms för en årsprenumeration.

Då kom från skånska Eslöv en riddare i skinande rustning – Helmuth Glöck, ägare till förlaget Gondolin, respekterad skönlitterär förläggare med kloka förslag om hur DAST;s upplaga skulle kunna ökas så pass att prenumerationspriser för nästa år endast steg med index plus momsen. Vi blev överens om ett samgående.

DAST kommer alltså att leva även in i kommande millennium.

Molnen har fått silverkant.

KJELL E. GENBERG

CHEFREDAKTÖR  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22