Många sidor blir det

Apr 12th, 2021 | By | Category: 2021-04 april, Ledare

SidorBokutgivningen tycks inte stanna upp. Ljudbokens entré tycks ha ökat den totala utgivningen, och sedan länge är den enkla tekniska produktionen en bas för att allt fler ska ge ut sina egna böcker som inte de etablerade förlagen tar emot.

En intressant effekt av ökad eboks- och ljudboksanvändning är att utgivarna får kunskap om hur läsaren/lyssnaren faktiskt gör, var man ger upp och slutar, var man ivrigt fortsätter läsa eller lyssna.

Detta, och en nyligen läst bok (på papper alltså), fick mig att fundera på begreppet bladvändare, inte ovanligt begrepp i recensioner av spänningslitteratur.

Läsaren känner sig tvungen att vända blad för att få reda på hur det ska gå. Man kan omväxlande längta efter att berättelsen ska få ett slut och allt blir förklarat eller på att det ska finnas många, många sidor till att insupa.

Naturligtvis är grunden för detta olika slags böcker och berättelser. Den akuta spänningen, eller en miljö med personer man inte vill lämna, och båda kan få en att inte sluta läsa.

Men så läste jag en deckare där författaren skickligt låtit händelserna i kapitlen hoppa mellan olika scener och fått olika cliffhangers att blandas. Det fick mig att vara tvungen att ta en paus mellan kapitlen för spänningen var hög men gick åt olika håll.

Bladvändare är förstås inte den enda eller främsta kvalitetsmarkören. Det finns ju också de där böckerna man kan återvända till och njuta av trots att man efter flera omläsningar vet precis vad som ska hända.

Klassiker? Inte bara, ibland finns böcker som av någon anledning talar precis till just mig, och som därför stadigt står kvar i bokhyllan.

Till sist en notering: Länge var tidningar och tv-kanaler ovilliga att låtsas om att det fanns konkurrenter. Nyhetsmedier ville helst inte berätta vilken konkurrent som kommit först med en nyhet. Men nu, välkommet, så gör man det, och de olika tv-programmen kan bjuda in dem som blivit kända hos konkurrenten, SVT-profiler får vara med och dansa i fyran, och SVT bjuder in de kända programledarna från andra kanaler. Och fler varianter finns. För i verkligheten tittar vi ju på flera kanaler, och vi läser flera tidningar. Och många olika slags böcker.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22