Många, många sidor

Feb 14th, 2012 | By | Category: 2012-02 feb, Ledare

Vi som av nöje och plikt läser många böcker har med blandade känslor sett hur “normalboken” växt i omfång. Sidorna har blivit fler, formatet ofta större. Då har ibland stilgraden, storleken på texten, också vuxit. Ibland inte. Och när pocketboken kommit och man nöjt sig med att bara ta ner sidan till pocketformatet så har texten blivit så liten att vi över 40 har svårt att läsa.

Inte att undra på att Ulf Durling kommit på idén med “seniordeckare”, hans böcker i ny utgåva med större stil.

Datorerna har ibland fått bära skulden för de allt ymnigare sidorna. Det är så lätt att skriva, pappret tar inte slut.

Eller har det att göra med att förlagen minskat redaktörsarbetet så att det bara är författaren som fått ansvaret för att ha ihjäl sina älsklingar?

Eller: Säljer tjocka böcker bättre?

Den som vågar sig på en analys och/eller gissning är välkommen att höra av sig.

För visst är det så att tjocka böcker inte automatiskt blir bättre. De tidiga hårdkokta amerikanerna ödslade inte med orden. Jag minns hur jag tog mig igenom James M Cains Blindstyre (den som i senare upplagor efter filmen fått den svengelska titeln Postmannen ringer alltid två gånger) i ett enda svep en eftermiddag. Kunde bara inte sluta läsa.

Samtidigt läste jag ju förstås ett antal tjockare böcker också, några som jag hoppades bara skulle bli tjockare och tjockare för att jag inte ville lämna personerna och miljön.

Omslag till Under kupolenVisst fanns långskrivare förr också. Dickens fick betalt per sida och då förstår man ju hur det gick. Nyaktuella James Joyces Ulysses och Marcel Prousts På spaning… är ju inte heller snåla med orden. Jag minns också hur jag nästan lyckades ta mig igenom den franska klassikern Släkten Thibaults åtta delar.

Där var i alla fall varje del inte mastodontisk. Nu finns böcker som är så tjocka att det är praktiskt svårt att läsa dem. Håller just nu på med Stephen Kings senaste, Under kupolen, 1180 sidor (bilden). Och vi vet ju att han är mästerlig också i det lilla formatet.

Hur vill vi läsare ha det?

Jag undrar fortfarande.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22