Många böcker blir det

Dec 19th, 2014 | By | Category: 2014-12 dec, Ledare

GrandvilleDet är inte utan att vi som redaktörer känner oss som mannen på Grandvilles teckning  här intill. Den publicerades 1842, och utgivningstakten har inte precis minskat sedan dess.

Dast startades av en deckarentusiast, Iwan Morelius. Deckare har varit huvudspåret sedan dess, men också, som namnet=akronymen avslöjar, Deckare, Agenter, Science fiction, Thrillers. Nu har vi också lagt till att vi är en ”tidskrift för underhållningslitteratur”.

Många bokförlag tar fasta på det och skickar oss också andra recensionsexemplar än de kriminal-litterära.

Vi försöker hänga med i läsande och skrivande, men ofta känns bokfloden så strid att vi hotar att drunkna.

Dessutom tycker vi också att en hel del faktaböcker och böcker om musik och musiker är underhållande. Förlagen hoppas på recensioner och skickar böcker allt längre från huvudfåran.

Då har vi ännu inte talat om böckerna. Visserligen är risken att dö av att boktravar faller över läsaren mindre när texten finns i dator och läsplatta, men det tar minst lika lång tid att läsa en digital utgåva som en på papper.

Så kära läsare: vi välkomnar fler att läsa och skriva. Sugen? Hör av dig till redaktionen (redaktionen@dast.nu). Hoppas dock inte på honorar, det har vi aldrig haft råd med under vår historia.

Vi är ju en litteraturtidskrift. De senaste dagarna har diskussionen om nedskurna anslag till just litteraturtidskrifterna varit upprörd, och i sista ögonblicket tycks den akuta situationen vara lugnad. Dast har också, som papperstidning med kvartalsutgivning, haft bidrag från Statens kulturråd, men när bidragen sjönk och portot höjdes så fick vi bli helt elektroniska. Men även sådana tidskrifter kan få bidrag, och vi har försökt. Våra önskemål har varit modesta, ett par tusen så klarar vi de fasta kostnaderna för webbhotell och namn, men Kulturrådet tycks inte vilja ge mindre än 25 000 kr, och då räcker pengarna inte till så många. Vi är inte ensamma om att inte få bidrag.

Så vi harvar på. Medlemsavgifter till Föreningen Dast (som är huvudman) och frivilliga bidrag är våra intäkter. Alla läsare är välkomna att bidra, pg 158 19 34-5, går till kassören Nisse Scherman. Ange att det är ett bidrag till Dast.

För visst är det bra att det kommer många böcker och många tidskrifter som handlar om bl a litteratur.  Även om rasrisken från boktravarna känns överhängande.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22