Läsning inget självändamål

Sep 4th, 2009 | By | Category: 2002-3, Ledare

Av BERTIL FALK

Man hittar en bok av en författare som man aldrig hört talas om. Den ser inte mycket ut för världen. Ett intetsägande omslag, kanske utan illustration. Författarnamnet är ett vanligt sonnamn.

Av någon anledning köper man boken, bläddrar i den medan man dricker en kopp kaffe på en av gågatans uteserveringar. Så börjar man läsa. Då inträffar ibland det där märkliga. Genom induktion uppstår en fruktbar kontakt mellan texten och läsarens medvetande. Samband etablerat.

Som morfar har jag läst högt för barnbarnen. Men så en dag upptäcker grabben att det är kul att läsa själv. Han har plötsligt upplevt den magiska induktionen. Kontakt etablerad. Man får hoppas att han ska bära med sig den upplevelsen genom livet.

Nu menar jag dock att man ska vara väldigt försiktig med att pracka på människor böcker och läsande. Att många människor av skilda skäl har svårt att läsa vet vi. Det är inte alls självklart, som många tycks tro, att alla människor SKA läsa. Det finns faktiskt andra förhållningssätt här i livet. Man kan lyssna till radioföljetonger och ljudböcker men inte heller det är självändamål.

Man bör alltså inte utgå ifrån att alla människor måste läsa. Hänsyn bör tas till att vi människor är olika. Nu är DAST i allra högsta grad en tidskrift för läsande människor. Kan man få icke läsande men potentiella läsare in på läsandets väg, så är det glädjande. Men vi bör inte skapa mindervärdeskänslor hos folk genom att skapa myten att alla MÅSTE läsa. Läsning är inget självändamål.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22