Kvinnor kan, också i det kriminella

Aug 27th, 2013 | By | Category: 2013-08 aug, Ledare

Först en gardering: jag har inte heltäckande studerat de senaste årens utveckling i detalj, men när jag läste en nyutkommen bok slog det mig: kvinnor kan!

Omslag till Så tuktas en svinpälsDet var debuterande Pia F Davidsons Så tuktas en svinpäls, en spänningsroman, skröna, thriller. Där agerar tre kvinnor, alldeles vanliga kvinnor från en yngre till en äldre, och tar itu med manliga svinpälsar.

Omslag till Kaffe med rånCatharina Ingelman-Sundbergs “pensionärsthriller” Kaffe med rån har också ett antal, här klart äldre, damer som tar itu med orättvisor och – i detta fall – både manlig och kvinnlig svinpäls.

Marianne Cedervall, som i höst kommer med sin fjärde bok, har ett par medelålders synnerligen kompetenta kvinnor som också gjort upp med ett antal män som, jo, kan kallas svinpälsar. Hennes debut hette dessutom Svinhugg.

Inte så att alla män är lika sviniga. Damerna i böckerna får också hjälp av det motsatta könet.

Visst, jag vet, har det funnits kompetenta kvinnor i spänningslitteraturen tidigare. Vi ska väl inte glömma miss Marple och Omslag till SvinhuggHarriet Vane. Duktiga kvinnliga privatdeckare finns det, och en och annan hårdför agent.

Men de löser problem i enlighet med genrens konventioner. I de tre jag kopplade ihop löser damerna förvisso problem, men inte helt konventionellt.

Ett tag var det ont om kvinnliga deckarförfattare i Sverige. Så är det definitivt inte längre. Och nu finns kriminellt kompetenta damer som huvudpersoner också.

Ett steg framåt för jämställdheten.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22