Kortbedrägerier

Apr 27th, 2012 | By | Category: 2012-04 apr, Ledare

HotellkortPå 1700-talet fanns inte bilstölder. Men häststölder.

Nu finns ju både bilar och hästar.

Leif GW Persson frågade en gång en publik vid en föreläsning om vilket som var den vanligaste brottsförebyggande åtgärden.

Ingen svarade rätt.

Det är låset. Och det har ju gamla anor.

Men brottsligheten och riskerna i livet förändras efter verkligheten. Nu kan låsen kompletteras med grindar, säkerhetsdörrar, larm, väktare och videoövervakning.

Kanske mer.

Bedragare är inte heller något nytt. Vi har efter hand fått reglera och kontrollera allt mer för att vi inte ska bli lurade.

Det blir vi ju ändå.

Övervakning och kontroll var ju Storebrors specialitet i Orwells 1984. Och jag är ju inte först med att påpeka att nu, några decennier senare, är övervakningen och kontrollen via den moderna tekniken allt mer omfattande. Vi lämnar gladeligen ut många uppgifter om oss själva som både Storebror, Stasi och nutida diktaturer har glädje av.

I det lilla, privata livet har sociala medier ställt till det för enskilda när de oförsiktigt lagt ut information som kommit till pass för arbetsgivare och makar i skilsmässor.

Bedrägerier med hjälp av bankomater figurerade tidigt i spänningslitteraturen, i bankomatens barndom. Då förklarade bankerna att bankomaterna var helt säkra, hade man bara koll på kortet och koden så kunde absolut ingen annan komma åt pengarna.

Nu vet vi bättre.

Dessa tankar kom för mig när jag härom dagen öppnade ett kuvert avsänt från USA. Där låg mitt nya hotellmedlemskort. Jag får nu silverstatus.

Det är tredje eller fjärde kortet jag fått. Jag har aldrig använt det. Ändå tackas jag för att jag är medlem.

Jag har förstås liksom de flesta andra en rad plastkort från olika affärskedjor. Om man använder dem ska man få rabatt (inte mycket, visar det sig). Och affären får reda på vad jag helst köper och, enligt marknadsförarna, ska jag då få riktade erbjudanden.

Så väldigt riktade är de inte. Det mesta som når mig är sådant jag inte brukar köpa.

Vem lurar vem?

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22