Katastrofer

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-1, Ledare

När detta skrivs är massmedierna fyllda av rapporter från tsunami-katastrofen i Asien. Och det finns en artikel i tidningarna om att en asteroid kan krocka med jorden 2029 (fast kanske inte). Jordbävningar har ju varit populära motiv för katastroffilmer, och en och annan bok. Krockande asteroider har också dykt upp, vulkanutbrott, och förra året skulle enligt filmbolag den globala uppvärmningen dränka stora delar av USA. Nya istider har också försökt skrämma oss i litterär form.

Har tsunami-vågor utnyttjats litterärt? Kunniga läsare som vet något om detta är välkomna att berätta. Att sannolikheten ökar nu för kommande skräckskildringar kan vi gissa. Är det bra eller dåligt med påhittade katastrofer? Kan katastrofer i bok och på film lära oss något? Kan de hjälpa oss att minska på ångesten för verklighetens faror?

I fiktionen brukar det finnas hjältar som klarar det mesta (i alla fall USA). Men just nu tycks det som om vi betraktar statsministern och UD som motsvarande superhjältar.

Ett uppslag för en svensk katastrofthriller…

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22