Inte bara en diagnos för skurkar

Nov 9th, 2011 | By | Category: 2011-11 nov, Ledare

Saga (Sofia Helin) i BronKanske började det med filmen Rain Man. Men annars har psykiskt avvikande personer i böcker och film oftast varit farliga, skurkar eller bara obegripliga.

Men nu verkar något ha hänt. inte minst syns det i svensk-dansjka tv-serien Bron där den svenska polishuvudpersonen nog inte är så som danskar uppfattar alla svenskar (som det stod i en förhandsnotis), Nej, men en högfungerande person med autismspektrumstörning (som det numera ska heta) är hon. Asperger-syndrom har vi sagt länge.

För ett par år sedan läste jag en roman av engelsmannan Mark Haddon, Den besynnerliga händelsen med hunden om natten (rekommenderas), där huvudpersonen, och bokens berättare, är en ung man med både hög intelligens och klara autistiska drag, Han resonerar som Sherlock Holmes, hunden skällde inte…

Och för en tid sedan recenserade jag en amerikansk bok, Jacobs värld, också den med en mycket intelligent ung man som har autism. Den handlar mycket om hur funktionshindret påverkar hans familj och omgivning, men är också en renodlad deckare/thriller. Inte ens hans mamma är helt säker när han blir misstänkt för att ha mördat sin lärare i sociala färdigheter. Han är ju mycket fascinerad av kriminalteknik.

I den boken stötte jag för första gången på begreppet “neurotyp”. Det betecknar oss andra, “vanliga”. Författaren Martina Lowden skrev i Dagens Nyheter 26 oktober om att hon som ung diagnostiserades med Aspbergers syndrom, och hon använder också begreppet. Fram till nu har hon inte velat berätta om detta, för omgivningen skulle då bara se henne som en diagnos. Hon ser sig inte som störd och inte med funktionshinder.

Men hon reagerar när folk talar om norske Anders Behring Breivik som “en typisk empatistörd Aschbergare”.

Nej, autism är inte en sjukdom och inte en empatistörning.

Så att vi även i spännings- och undehållningslitteratur och tv-serier numera får huvudpersoner som har diagnoser utan att vara kriminella är ett steg framåt för förståelsen av att vi människor kan vara olika.

Och förresten: Han som gav sitt namn dig diagnosen, doktor Aspberger, han var nog en sådan själv.

Högfungerande.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22