Gratis är gott

Jan 27th, 2014 | By | Category: 2014-01 jan, Ledare

Omslag till Röda rummet 1879Ett av de kommersiella problemen med Internet är att vi användare tidigt vande oss vid att allt skulle vara gratis. Det har särskilt pressen drabbats av; man började med nyhetssidor på webben och fann att alltför många läsare då inte ville betala för prenumerationer eller lösnummer.

Detta globala problem har gett upphov till många olika lösningar. En del har numera gått över till att ta betalt för i princip allt på webben, andra har ”plusmaterial” som bara den betalande får ta del av.

Dast och andra liknande publikationer har inte riktigt de problemen, vi har alltid haft dålig ekonomi och många kulturtidskrifter måste förlita sig på kulturbidrag och ideellt arbete (men Dast på webben har inte förärats några pengar från kulturrådet). Annonsintäkter är vanligen blygsamma — och kulturområdet är ju till skillnad från mode inte lika kommersiellt lockande.

Musikbranschen fick liknande problem och filmer piratkopierades. Och så kom e-böckerna.

De har till en början ställt till med funderingar hos bibliotek och förlag hur de ska kunna lånas ut och ge intäkter till förlag och författare, Försäljningen av dem ökar stadigt, Amazon säljer numera huvudsakligen e-utgåvan.

Det finns också några webbplatser där man kan få tag i e-böcker gratis (t ex laddaner.nu och Project Gutenberg, http://www.gutenberg.org). Vad tycker förlagen?

Dessa funderingar kom efter att Dagens Nyheter, som i samband med sitt firande av 150 år, ger preumerantrna Röda rummet av Strindberg gratis som ebok. Den finns gratis också via Laddaner. DN började i somras med att ge prenumeranterna sex eböcker, och vid julhelgen tre, ganska eller mycket nyutkomna. Svenska Dagbladet kontrar med att ge en gratis månadsbok.

Visst finns fördelar med eböcker, bokhyllorna blir inte så tunga. På resa blir packningen lättare.

För den som fortfarande helst läser på papper har begagnade böcker blivit allt billigare vilket lett till en liten antikvariatskris. Och för oss med många böcker på hyllorna är intresset att köpa dem i det närmaste noll när det gäller den vanliga litteraturen.

Ja, hur ska det gå med boken? I vilken form överlever den.

För överlever gör den, det är jag förvissad om.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22