Fiktion och/eller verklighet

Nov 15th, 2012 | By | Category: 2012-11 nov, Ledare

Call Girl-bioaffischNär blir fiktionen verklighet? Eller verkligheten fiktion?

Nu har debatten om var gränsen mellan vad som är påhitt och fantasier och vad som är (lätt maskerad) verklighet åter kommit i gång. Nu är det filmen Call girl som pekar ut en svensk statsminister under 70-talet som bordellkund som utnyttjar minderåriga flickor.

Visst var Olof Palme statsminister då, och visst var det en socialdemokratisk justitieminister som pekades ut och som fick Dagens Nyheter att ta tillbaka allt och visst visade det sig sedermera stämma. Och den s k bordellmamman har skrivit och berättat och ett antal deckare och politiska thrillers har byggt på samma verklighetsunderlag.

Och visst var det väl så att det var startskottet för Leif GW Perssons bana som deckarförfattare.

Nyckelromaner har alltid funnits, ibland med lätt genomskådade romanfigurer, ibland bara förstådda bland de närmast berörda.

Men när blir en dokumentär en fiktion, ett journalistiskt grävande en roman? En roman en självbiografi i förklädnad?

Men gränsen mellan fakta och fiktion är förstås, och har alltid varit, flytande. Vi vill ju att miljön även i en helt påhittat berättelse ska vara korrekt beskriven (och inte bara Trenter är hyllad för det). Det förekommer ju att författare förklarar i efterord att just den utpekade adressen faktiskt inte finns men allt övrigt är riktigt.

Också polisens arbete ska ha verklighetsbakgrund, och udda mordmetoder får inte vara omöjliga.

Men däremellan? Även i deckare som i sig inte presenterar sig som politiska skildringar dyker det upp delar, och ibland huvudsaken, som pekar på konspirationer högt upp i maktsfären.

Ska vi börja tro på dem också? När blir tankeleken allvarliga sanningar för läsarna?

Men även den som pekats ut som “partiets fixare”, Ebbe Carlsson, blev deckarförfattare. Fast där tog nog ingen det som en dokumentärroman.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22