Fantasin och verkligheten

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-2, Ledare

Det drama som utspelats i Knutby kunde vara hämtat från en deckare – en karismatisk förkunnare mördas i en sluten frikyrkoförsamling i Åsa Larsson prisbelönade debutbok Solstorm (se intervju på sidan 35).

Thomas Kangers senaste bok har flyktingsmuggling som brottens nav, och i ett efterord skriver han om den flyktingbåt som gick under i Östersjön (och som han hämtat detaljer från till boken).

Jan Guillou har i första Hamiltonboken beskrivit en verklig händelse som han var med om när norska säkerhetspolisen skuggade honom i Oslo.

All god litteratur visar verkligheten även när allt skrivet är påhittat. Och ”nyckelromaner” har gett advokater och domstolar jobb.

De många thrillerterrorister som befolkat litteraturen det senaste halvseklet har ändå inte varit lika innovativa som Al Qaida. Det är lugnare att läsa deckare och thrillers än dagstidningarna – vanligen segrar det goda.

Låt oss hoppas på att så sker också i verkligheten, och att verklighetens mysterier också blir lösta.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22