Ett mysterium

Feb 15th, 2020 | By | Category: 2020-02 feb, Ledare

BussfilsskyltDast ägnar sig åt spänningslitteratur, och däri finns ju mysterier och brott. Nedanstående innehåller bådadera. Eftersom vi också gillar böcker och därmed läsning uppkom en fråga om hur läskunniga vi är. Döm själva. Utgångspunkten är Södermalm i Stockholm

Mysteriet med försvunnen fil
Som handledare för barnbarns övningskörande blir man mycket uppmärksam på alla skyltar i trafiken. För det är ju sådant som ska klaras vid en uppkörning.

Tydligen är det dock många bilister som inte ser skyltarna eller tror att de nog ändå inte gäller. Inte ens en polisbil hade sett skylten för bussfil. Men den sitter där, tillsammans med skyltar som säger att om du inte är buss måste du svänga höger eller vänster före bussfilen, och på tvärgatan förbjuder skyltarna sväng in på bussfilen.

FörbudsskyltNär jag i höstas såg skyltarna förvånades jag inte, hade redan läst om att buss 4 skulle få en egen fil i ena ändan av Rosenlundsgatan på Söder för att snabbare kunna ta sig till Radiohuset. Men, som sagt, ytterst få förare gjorde som man ska utan körde precis som vanligt. Kanske trodde de att det var två filer på gatan och bussfilen bara var den till höger (men så är det inte) och alla körde ändå friskt i två rader fram till rödljuset mot Hornsgatan.

Av egenintresse (vi har garage på den den fileade sträckan) försökte jag få kontakt med ansvarig på Trafikkontoret för att få veta vad de ville göra. Förtydliga skyltningen, tipsa polisen eller…?

Skulle kolla, fick jag till svar. Och så, efter en månad, var alla skyltarna borta.

Ett misslyckat försök att få fyrans buss lite snabbare? Eller ett byråkratiskt misstag?

PåbudsskyltMen så, mysteriet tätnar: häromdagen var skyltningen uppe igen. Med samma ickeeffekt, alla kör som förut.

Ny kontakt med trafikkontoret. Jo, vid bättre väder ska det målas BUSS tydligt i gatan, sade den ansvarige. Men varför de första skyltarna försvann visste han inte, men försöker ta reda på det. Bristande kommunikation mellan alla inblandade är säkert en av orsakerna till förvirringen.

Nu är mysteriet i alla fall delvis löst: det var ett medvetet val att börja med tillfälliga skyltar, men oklart ännu varför.

Och det största mysteriet är förstås kvar: varför ser bilförarna inte skyltarna, eller inte begriper vad de betyder?

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22