Dracula lever!

Apr 7th, 2008 | By | Category: 2008-2, Ledare, Recension

Det är inte bara moderna vampyrer som kommer till oss i böckerna och på film (och i tv-serier förstås).Omslaget till Dracula Det finns fortfarande liv i de gamla ursprungliga, i alla fall i litterär form.

Själv mötte jag Dracula i engelsk pocket en sommar i norra England. Till min glädje fann jag mig läsa det kapitel där skeppet med greven når England när jag satt på en kulle och kunde se ner på Whitbys hamn, just den hamn som var Draculas port till nya fasor i det då moderna landet.

Dock: det var strålande solsken, vilket kanske var lugnande. I boken anländer greven i mörker, naturligtvis.

Nej, inte blev jag särskilt rädd när jag läste boken. Inte har jag heller blivit skrämd av andra vampyrskildringar. På film kan han dock vara mer fasaväckande. Faktiskt var det ett par scener i den första Nosferatu, stumfilmen, som har varit mer överraskande än många senare filmer med fler specialeffekter.

En sommar planerade jag och en kamrat att göra en expedition till Transsylvanien och Draculas slott. Det var innan fackböckerna om den historiske Vlad Tepes hade kommit på svenska. Och när de kom, och vi fann att man redan visste det mesta, minskade vårt intresse. Och nu kan man göra turistresor dit.

Varför dessa rader? Jo, nu finns en nyutkommen inbunden Dracula på svenska, i helt ny översättning av Maila Hämäläinen, på h:ströms förlag. Originalet kom ut 1897. Arthur Isfält ger i ett långt efterord, en essä, ordentlig information om författaren Bram Stoker, om bokens tillkomst och litteraturvetarnas diskussioner och om vampyrlegendens bakgrund. Och jag vill citera hans slutord och instämma i dem

Bram Stoker Bram Stoker

”Dracula har inte åldrats, det är bara vårt sätt att läsa romanen som har antagit nya skepnader. Och då är vi tillbaka där vi började, i klassikerns tidlöshet. Jag är övertygad om att Stokers berättelse om hundra år kommer att kännas lika aktuell och fortsätta locka läsare. Nya tolkningar kommer att frodas och en ny generation att uppskatta den besynnerliga boken om den blodsugande greven som överträffade sin egen skapare.”

LEIF-RUNE STRANDELL

Länkar: http://www.gotik.se/, http://www.hstrom.nu/f/

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22