DOLDA AVSIKTER

Mar 4th, 2010 | By | Category: 2007-2, Ledare

I detektivromaner finns oftast en gåta i centrum. Någon eller några av personerna i handlingen döljer något, och hjältens (och läsarens) uppdrag är att avslöja detta och lösa gåtan.

Så finns författare som har avsikter andra än att roa, skrämma eller förströ, men som förpackar dem avsikten i en form som skall göra budskapet lättare att ta till sig. Så har författare gjort i alla tider; glöm inte sedelärande fabler. Nu har ofta deckarförfattare mer eller mindre dolt sin avsikt att peka på problem i dagens samhälle. Sjöwall-Wahlöö var samhällsförbättrare i sin serie om Martin Beck (något som ramlat bort i dagens tv-filmer där knappast något finns kvar utom namnen).

Dessa tankar väcktes av ett tv-program om Star Trek. Upphovsmannen hade sin dolda agenda: alla vi människor på denna vår enda jord borde leva i fred tillsammans. Därför den mångetniska och mångplanetariska besättningen på rymdskeppet. Den färgade kvinnliga styrmannen bröt också en amerikansk barriär: hon och en vit besättningsmedlem var det första svart-vita par som kysstes i tv.

Så kan också underhållning vilja något mer än bara roa för stunden.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22