Dikt och tanke

Mar 5th, 2010 | By | Category: 2007-1, Ledare

När jag gick i gymnasiet hette tre böcker avsedda för litteraturundervisningen Dikt och tanke. Litteraturvetare funderar dock ofta över ämnet dikt och verklighet, och ibland får jurister också anledning att överväga om det kan innebära t ex förtal. I det här numret skriver Maria Gustafsson om sina böcker och deras verklighetsanknytning, vi har en notis om Leif GW Perssons Linda som i Lindamordet, eftersom några anhöriga till ett mordoffer anser att författaren helt enkelt plankat polisutredningen vilket är stötande.

En hel del böcker och många filmer presenteras som fiktion som ”bygger på en verklig händelse”. Blir en bra berättelse bättre då? Eller ursäktas en dålig? Det finns verkliga händelser som inte skulle passa i en uppdiktad berättelse för att de är för otroliga. Och det finns påhitt som många tror är verklighet. För ett par år sedan kom juristen Anders Frigell med en reportage-juridisk faktabok om von Sydow-morden. Förra året kom en nutida släkting, Helena Henschen, med en roman byggd på samma grund.

Ibland kan fiktionen förklara verkligheten, eller i varje fall ge underlag för funderingar.

Vi som läser spänningslitteratur kan ha olika smak och anledningar: vi kan vilja ha deckarens modell för att gåtor får sin lösning (vilket ju inte alltid händer i det dagliga livet), eller förvissa oss om att ondskan i världen bekämpas med goda vapen (vilket ju inte är helt entydigt i verkligheten) eller ha otäckheter så förpackade att också sådana verkligheter som död och olycka kan glömmas för ett lagom mysrys.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22