Det var en gång en akademi

Sep 16th, 2009 | By | Category: 1998-1, Ledare

För ganska många år sedan, på den tiden då deckare var deckare, samlades några människor för att bilda Svenska Deckarakademin. Hälften av medlemmarna skulle vara författare och andra hälften kritiker.

Åren gick, palatsrevolutioner kom och gick och till sist var Svenska Deckarakademin en kritikerklubb med fasta favoriter. De ettrigaste ledamöterna har starka känslor för Uppsala och Göteborg. Där finns deras kamrater, umgängeskretsen, de som är trevliga.

Häromåret gav de sin kamrat Åke Edwardson från Göteborg debutantpriset. Det var en indikation på att han mycket snart skulle få ”akademins stora pris för bästa kriminalroman”. Och har man sett på tusan; han fick detta några veckor före jul 1997. Vilka fler nominerades? Jo, de tidigare pristagarna Nesser och Mankell. Det skulle kanske se för illa ut att ge dem pris fler gånger. Det fanns också ett par alibin med: Jean Bolinder och Christer Nygren. Jag tror inte att avsikten var att de skulle vara med i ädel tävlan. De behövdes för att allt skulle verka rejält och riktigt.

Vad säger då de författare som ännu finns med i akademin? Ingenting alls. Men deras ögon är trötta. De är i numerärt underläge numera och som lojala människor kackar de inte i eget bo.

KJELL E. GENBERG

Chefredaktör  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22