Den sanne läsaren

Sep 2nd, 2009 | By | Category: 2000-4, Ledare

I sin första årgång 1968 var DAST närmast ett fanzine i A4-format, men har med årens lopp under sin skapares, pionjären Iwan Hedman-Morelii händer och därefter under Kjell E. Genbergs redaktörsskap utvecklats till vad DAST är i dag. Det som slår mig när jag bläddrar i några DAST från de första årgångarna är entusiasmen inför den litteratur som sorterar under begreppet DAST (Detective, Agent, Sf, Thrillers).

I total avsaknad av akademisk snobbism skred Iwan till verket med den glöd som bara en sann läsare besitter, den som inte bara kan sluka en bok utan också låter sig uppslukas av berättelsen utan att hemfalla åt det som Strindberg kallade knappologi.

Det kan vara på sin plats att påminna sig själv om detta, så att dagens DAST inte tappar just det som är DAST:s själ, Kärleken med stort K till det skrivna ordet. Förhoppningsvis lyckas vi upprätthålla Iwans förmåga att ge sig hän åt läsning utan snål grinighet.

De genrer DAST behandlar både förnyas och förblir vid det gamla. I deckare måste det inte vara seriemördare. Det måste inte ens vara mord. Den nya brottsligheten med skalbolagsfifflare och internethackers har gett nytt stoff åt författarna. Kanske därför ägnar vi oss en del i detta nummer åt ekonomisk brottslighet.

God Jul.

Glöm inte an förnya Din prenumeration och ge DAST-prenumerationer i julklapp till släkt och vänner. B. F.

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22