Deckarälskare och mor

Dec 23rd, 2009 | By | Category: 2009-5, Ledare

Omslag till Bang om Bang

Vi i DAST-redaktionen har  arbetat  länge i tidningsbranschen.  Jag hade tidigt i livet, och yrkeslivet,  några kolleger jag beundrade. En av dem var Bang, Barbro Alving, reporter, kåsör och deckarentusiast.

Detta senare berodde kanske inte minst på att hennes mor, Fanny, redan 1918 skrivit den kanske första svenska deckaren med en kvinna som problemlösare: Josefssons på Drottninggatan.

Bang var också medlem i Deckarakademin och under många år deckarrecensent i Dagens Nyheter.

Jag mötte henne i DN, inte minst i hennes reportage inifrån Långholmen när hon dömts för civilförsvarsvägran. Och naturligtvis som kåsör och, vilket jag tycker har glömts bort, som en av de tidigaste sommarpratarna i radio.

Hennes mycket personliga röst kan jag än i dag höra när jag läser hennes kåserier.

Hon hann aldrig skriva några memoarer, men nu har hennes dotter Ruffa, också journalist, samlat  ihop material  till en bok som är så nära memoarer man kan komma: Bang om Bang . Där har Ruffa kompletterat med inledning och ett  kapitel om att ha Bang som mor.

Omslag till Bangs bästa

Den boken och en samling med reportage, kåserier och betraktelser, Bangs bästa, kom ut tidigare i år på Gidlunds förlag.

Just i år för att Bang föddes för hundra år sedan.

I text är hon still going strong!

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22