Bygger på en sann historia…

Jul 4th, 2017 | By | Category: 2017-07 juli, Ledare

Watergate-filmenVerkligheten sägs överträffa dikten, och vi vill tydligen gärna veta vad som är ”sanning” och vad som är ”lögn” (eller alternativa fakta som det heter i dag).

Böcker, tv-serier, filmer och även teaterpjäser bygger numera ganska ofta på något som faktiskt hänt, och så kan man i romanens/fiktionens form ta ut svängarna. Senast i dag läste jag en recension av den roman som skildrar Hilma af Klints liv, och hon har ju bevisligen funnits.

I deckargenren har det blivit en egen underkategori, true crime.

Dessa tankar kom när jag läst en artikel om president Trump och FBI i USA. Han har uppenbarligen inte förstått myndighetens moderna roll.

FBI leddes under många år av J Edgar Hoover, en man som inte följde lagar han inte gillade, men som gärna såg till att hålla sig nära makten. Han dog sex veckor före Watergate-inbrottet, det som var inledningen till Nixons fall.

Hade han levt hade kanske utredningen stoppats.

Men nu blev det inte så. De undersökande agenterna (varav två fortfarande lever och intervjuades i artikeln) fann snart att spåren ledde till Vita huset.

Så småningom började man till och med att inom FBI utreda sig själv för att rensa ut, och sedan dess ser myndigheten sig som någon som också ska hålla ögonen på den sittande presidenten. Tydligen har man inom den nuvarande administrationen inte förstått det. Det är bara kontraproduktivt att avskeda FBI-chefen för att han rotar i sådant som kan genera presidenten.

Artikeln, spännande som en thriller, finns att läsa i New York Times Magazine: https://www.nytimes.com/2017/06/27/magazine/how-donald-trump-misunderstood-the-fbi.html?_r=0

Watergateskandalen har ju både skildrats i de grävande journalisternas böcker och blivit film, och inspirerat till många andra politiska thrillers.

Den pågående tv-serien House of cards får omnämnanden när man skriver om olika politiska affärer, och då påpekades att författaren hämtat inspirationen från egen erfarenhet av intrigerna inom brittiska torypartiet.

Omslag till Det ringde på dörrenIbland är det lugnast att läsa en gammaldags pusseldeckare: de goda och de onda är tydligare och verkligheten känns behagligt långt borta.

LEIF-RUNE STRANDELL

PS J Edgar Hoover har gått på pumpen i en deckare en gång, i Rex Stouts Det ringde på dörren. Då öppnar Nero Wolfe inte när Hoover står utanför.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22