Bilder och böcker

Apr 24th, 2015 | By | Category: 2015-04 apr, Ledare

Omslag till VildInte bilderböcker, det är något helt annat. När man läser, i alla fall när det man läser går fram till läsaren, får man inom sig bilder av hur personer och miljöer ser ut. När ens favoritbok filmas kan det sluta illa: så var det inte alls!

Men ibland fungerar det, filmens bilder förstärker orden.

Någonstans läste jag att Henning Mankell blev förtjust över Lassgårds kommissarie Wallander och sedan hade honom framför sig när han skrev fler böcker. Hur han sedan reagerat när andra skådespelare tagit över vet jag inte.

Jag har också svårt att se de nutida Beck-filmerna. De ligger så långt ifrån både böckernas poliser och Carl-Gustav Lindstedts kommissarie i Mannen på taket.

Sherlock Holmes, Poirot och miss Marple har ju gestaltats av olika skådespelare med skilda resultat. Trots att Margareth Rutherfords miss Marple ligger långt ifrån böckernas blida ungmö så gillar jag ändå hennes version i 4.50 från Paddington.

Men när det kommer till litteratur som verkligen berör kan det bli riktigt svårt när filmerna avviker för mycket. Den franske löjtnantens kvinna har jag vägrat att se, för boken var så speciell och filmen beskrevs som helt annorlunda. Bättre var det med Berlin Alexanderplatz, särskilt den långa tv-versionen, som gav bättre bilder till berättelsen än vad min inre biograf kunde klara.

Filmen WildOch nu har jag sett en film som med sina bilder förstärker boken. För två somrar sedan läste jag Vild och blev glatt överraskad (se recensionen). När nu filmatiseringen med Reese Witherspoon kom måste jag se den för att få se de vyer som Sheryl Strayed beskriver under sin vandring.

För en gångs skull så är bok plus film mycket bättre än bara två versioner av samma historia; här bildsätts boken så att man verkligen ser den vilda naturen. Filmen blir också mycket bättre om man har läst boken, för som vanligt innehåller en bok mer än bara ett berättande rakt fram.

Kom gärna med synpunkter på hur filmer lyckas ge mervärde åt böcker, tips oss och läsarna på redaktionen@dast.nu!

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22