Att vara en upptäcktsläsande!

Jan 15th, 2008 | By | Category: 2001-4, Ledare

“Upptäcktsresandets tid är förbi, för nu kan alla resa vart de vill”, sa Stig Kernell i nummer två i år av DAST. Men upptäcktsläsandets tid är inte förbi. Som bekant koncentrerar sig massmedia på några få författare. När drevet upptäckt en skribent kan man inte läsa en tidning, höra en radio, se en teve utan att överallt snubbla över artiklar om, intervjuer med och uttalanden av denne författare. Feedback i all ära, men ältandet kan pågå i åratal.
En upptäcktsläsande är dock inte lättledd. Henne hittar vi i bibliotek & antikvariat, på vandring utmed bokhyllor, ivrigt, systematiskt, nyfiket, lystet avsynande bokryggar, uppstannande, utplockandes en bok. Så finner upptäcktsläsanden glömda författare, gamla böcker, nya titlar, pärlor.
Jag kommer att tänka på det med anledning av Futrelles med Titanic sjunkna noveller (se sid. 51).
När jag tar upp frågan med folk säger de: “Omöjligt! De måste ha förstörts där nere i djupet.” Då ringer jag en av världens främsta Titanic-kännare, Claes-Göran Wetterholm.
“Jodå”, säger han. “Man har fiskat upp papper från Titanic som går att läsa. Futrelle var förstaklassresenär. Tyvärr vet vi inte vilken hytt han hade. Hade han en hytt som klarade sig och inte bröts sönder och förvarade han sina manus i en väska, så visst kan de finnas kvar där nere.”
Kanske kan en modern upptäcktsresande, som går på havsdjupet, förenas med en nutida upptäcktsläsande, som går på hyllbredden.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22