Att tänka på: Švejk och helgon

May 3rd, 2020 | By | Category: 2020-05 maj, Ledare

Omslag till Den tappre soldaten SvejkDast har inte ägnat sig åt coronaviruset och dess följder. Men här är några reflektioner.

Läsning av böcker, inte minst Camus Pesten, har varit ett förslag för alla som behöver hålla sig hemma. Frågan är förstås om man ska ägna sig åt fördjupning i dystopier eller om det är bättre att drömma sig bort. Deckarläsning har ofta, men inte alltid, den renande effekten att vi tar del av hemskheter men där de skyldiga åker fast och ordningen återställs.

Men viruset är nytt och från forskare och experter är ett vanligt svar på nästan alla frågor att det är för tidigt att säga något säkert.
Fast de lovar att det ska bli bättre, men osäkert när.

Den allt populärare våraktiviteten kosläpp har i år fått ske digitalt. Kollade på ett sådant som direktsändes på webben. Först kom kalvarna som förvirrat undrade vart de skulle, kanske bäst att återvända in i ladugården. Sedan kom korna, och de visste precis vad som väntade, gröna ängars klöver (eller gräs i alla fall). Full fart framåt. Det verkar vara det som världens instängda väntar på, att få rusa ut.

Förhoppningar har vi. Jag minns en litterär kamrat som också hade förhoppningar, den tappre soldaten Švejk. I boken (bra karantänsläsning) finns en känd replik från Švejk till en kamrat innan han ska till kriget: Prick klockan sex på kvällen, exakt en timme efter krigets slut, då syns vi på U kalicha.

I avvaktan på epidemins slut finns ett helgon att be till, för dem som vill ta alla tillfällen att öka chanserna till ett framgångsrikt slut, Santa Corona, som kan vara skyddshelgon mot smittsamma sjukdomar. Läs mer här: https://lakartidningen.se/aktuellt/kultur-2/2020/04/sankta-corona-om-ett-dagsaktuellt-helgon/

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22